Advertoriale

Sarea în bucate, dar și în sănătate


Curiozități istorice despre sare

Pentru că era foarte greu de procurat, sarea a fost cândva cel mai scump produs din comerț. Era prețuită ca aurul și folosită ca monedă de schimb, fiind denumită frecvent „aurul alb”.

Potrivit scrierilor antice, soldații romani primeau o cotă de sare, ca plată suplimentară la soldă. De altfel, cuvântul „salariu” provine din latinescul „salarium”, legat direct de sarea pe care o primeau soldații (lat. sal, salis) și însemnând practic „plată în sare”.

În antichitate, chinezii și egiptenii obțineau sarea prin evaporarea apei și, conform documentelor istorice, chinezii își plăteau impozitele cu cantități de sare.

Până la invenţia frigiderului, sarea era folosită la păstrarea alimentelor, fiind unul dintre cei mai eficienţi conservanţi.

Deoarece valoarea sării era atât de mare, nimeni nu-și permitea să o risipească, de unde și vorba „Dacă se varsă sare, iese ceartă”.

România deține unele dintre cele mai importante zăcăminte subterane de sare din Europa. „Aproape peste tot, sub Podișul Transilvaniei, se găsește un strat de sare gros de circa 400 m, care în unele zone se ridică până aproape de suprafață. Depozite importante de sare se află și în sudul sau estul Carpaților, dar istoria celor transilvănene se pierde cel mai departe în timp. Există dovezi arheologice sigure, care atestă faptul ca dacii exploatau sarea din zona Durgău-Turda. În aceeași zonă, romanii exploatau sarea la suprafață, din gropi patrulatere pe care le părăseau și care au rămas până astăzi sub formă de lacuri. ” (Victor Pițigoi, Sarea, încă la fel de prețioasă ca aurul – Documentar, în Ziare.com)

Sarea este valoroasă și în prezent. De pildă, cea mai scumpă sare din lume este sarea coreeană Jukyeom (literal înseamnă „bambus de sare”) sau „Amethyst Bamboo 9X” și se vinde cu aproximativ 400 de dolari kilogramul.

Este foarte căutată în bucătăria de lux, dar și foarte apreciată pentru proprietățile terapeutice pe care i le atribuie medicina taoistă. Coreenii îi spun „sarea violet” și povestesc în glumă, făcând referire la originea ei, că este sarea cu care dragonii își asezonau victimele înainte de a le devora. Cât privește prețul, acesta se datorează procesului laborios de obținere.

Se introduce sare de mare grunjoasă într-un cilindru de bambus învechit, care se etanșează cu argilă ceramică la capete și se pune într-un cuptor din fier, încălzit cu lemne de pin, până la temperatura de topire a sării (800 grade Celsius). Este un proces de prăjire a sării, care se realizează de opt ori, în urma fiecărui ciclu de prăjire obținându-se un amestec savuros al substanțelor din sare, bambus, pin și argilă. Urmează al 9-lea ciclu de prăjire, când sarea se prăjește la o temperatură și mai mare, până când se topește, devenind asemănătoare magmei. Sarea topită se toarnă în vase speciale, unde se lasă să se întărească sub formă de cristale, în culori ce pot varia de la galben-chihlimbar la violet-ametist. Se obține astfel o sare cu gust intens, aromat, ușor afumat și dulceag.

Proprietăți terapeutice

De mii de ani sarea a fost folosită în preparatele culinare, dar și ca leac medicinal, fiind un aliat valoros în terapia salină de întreținere și un remediu natural pentru o mulțime de afecțiuni: „consumată în cantităţi moderate, sarea ajută la reglarea presiunii sanguine, contribuie la eficienţa transmisiei nervoase şi a contracţiei musculare. În cazul în care suferi de balonare, constipaţie sau lipsa poftei de mâncare, poţi s-o adaugi, în cantităţi mici, în paharul cu apă.

De asemenea, băile calde cu apă sărată dau rezultate în cazul bolilor articulare, reumatismului şi ameliorează afecţiuni specifice sezonului rece (răceala, gripa sau guturaiul). Simptomele cistitei şi anexitei pot fi, de asemenea, ameliorate, cu ajutorul băilor de şezut cu apă sărată (5 linguri de sare grunjoasă la un litru de apă).

Şi aerul salin este benefic pentru sănătate, în acest sens fiind recomandate curele litorale şi cele de ocnă, indicate în afecţiuni precum astm bronşic, bronşită, emfizem pulmonar, rinită, sinuzită cronică, infecţii respiratorii repetate, hipotiroidie. ” (csid.ro)

Ați auzit despre Salin?

SALIN înseamnă aparate bazate pe ideea tratamentelor terapeutice în saline, cu efectele benefice asupra stării generale de sănătate, utilizând un procedeu de tratare a aerului prin trecerea lui forțată printr-un bloc filtrant cu granule de săruri, în principal clorura de sodiu. Sunt comod de utilizat și se fac remarcate prin efectul general de îmbunătățire a calității aerului prin: reținerea prafului, eliminarea fumului de țigară și eliminarea mirosurilor neplăcute de mucegai, transpirație, obiecte vechi etc. Prin urmare, pot fi utilizate pentru asigurarea unui ambient interior cât mai confortabil în propria noastră locuință, la birou sau în mașină, unde aerul devine mai proaspăt și plăcut respirației.

Utilizarea generală de către persoanele sănătoase sau de către cele cu unele afecțiuni respiratorii a evidențiat faptul că aceste aparate aduc organismului numeroase beneficii precum: întărirea imunității, mărirea rezistenței la răceli și alergii de sezon, somn liniștit și mai odihnitor, stare mai bună de confort psihic, ameliorarea problemelor de sforăit și multe altele.

Efectele terapeutice și medicale sporesc încrederea în aceste aparate, Salin dovedindu-se eficace în afecțiuni precum cele ORL și cele pneumologice. De asemenea, s-au remarcat efecte benefice în diverse alte cazuri de insuficiență respiratorie, ca de exemplu cele pe fond cardiac sau tiroidian.

Sunt efecte curative dovedite și recunoscute de medici, iar aparatele Salin sunt certificate,  înregistrate ca dispozitive medicale și premiate. La ediția 51 a expoziției „World Exhibition of Innovation, Research and new Technology” EUREKA, de la Bruxelles, în anul 2002, purificatorul de aer Salin, invenție a d-lui chimist Constantin Pascu, a fost premiat cu Medalia de Aur.

Aparatele Salin

Oferta actuală de aparate propuse de Salin pe site-ul propriu cuprinde purificatoarele de aer Salin Plus și Salin S2, dar și inhalatorul InSalin.

Purificatorul de aer Salin Plus asigură tratarea aerului pentru un volum de până la 150 metri cubi (aproximativ 50 metri pătrați), de aceea este ideal pentru utilizarea în încăperile spațioase. Debitul de aer al acestui aparat se poate regla prin intermediul unui potențiometru și are o durată recomandată de utilizare cuprinsă între 6 și 10 ore zilnic. Are un nivel de zgomot de maxim 50 dB.

În funcție de preferințe, se poate alege varianta purificatorului de aer Salin S2, care asigură tratarea unui volum de aer mai redus față de varianta prezentată anterior, adică între 35 și 40 metri cubi (aproximativ 15 metri pătrați), ceea ce corespunde unei camere obișnuite de apartament. Mai trebuie spus că filtrele purificatoarelor de aer Salin conțin sare gemă neiodată din Slănic Prahova.

 

„Vedeta” gamei de produse este mini-inhalatorul individual InSalin, care produce micro-particule uscate de clorură de sodiu, eficiente în tratarea afecțiunilor căilor respiratorii superioare și inferioare. Obținerea micro-particulelor uscate de clorură de sodiu se face printr-un procedeu inovator, bazat pe trecerea aerului inspirat de utilizator printr-un strat de granule de sare care au o structură specială ce asigură emisia micro-particulelor saline.

Rândurile de mai sus au fost scrise pentru SuperBlog 2020, proba 7, sponsorizată de SALIN: Respiră ușor cu SALIN!

Sursă imagini: site-ul Salin.ro

Un gând despre „Sarea în bucate, dar și în sănătate

Lasă un comentariu