Mărgele de nisip – dimensiuni şi forme


Aşa cum am promis, voi adăuga un articol referitor la forma şi dimensiunile mărgelelor de nisip. Acestea se pot găsi în variate culori, finisaje, forme şi mărimi. Datorită dimensiunilor reduse, ce le-au inspirat şi denumirea, mărgelele de nisip se folosesc cu ajutorul unor ace adecvate, atât în realizarea celor mai delicate modele de bijuterii, dar şi a altor obiecte de artă. Întrebând artiştii care le folosesc, aceştia vor răspunde fie că le iubesc, fie că le urăsc. „Uneori îţi va părea frustrant să lucrezi cu ele, dar odată ce te obişnuieşti, vei fi uimit de frumuseţea lor” ne mărturiseşte Wendy Simson Cooner în cartea The Best Little Beading Book – Techniques and More: A Practical Guide for Bead Lovers.

 În ceea ce priveşte forma mărgelelor de nisip, în general acestea sunt rotunde, dar pot fi găsite şi sub alte forme (cubice sau pătrate, triughiulare, cilindrice japoneze, tubulare). Mărgelele cubice cel mai des folosite au dimensiunea de 4 mm, iar mărgelele triunghiulare se găsesc, în general, la dimensiuni de 5, 8 şi 10 mm, ambele forme existând pe piaţă într-o gamă largă de culori şi finisaje (cu aspect de cristal, mătase, metalizate, irizate, mate sau semimate, opace, cu miez colorat sau metalic etc.). Mărgelele tubulare (tuburi cilindrice alungite) se găsesc în mai multe mărimi, inclusiv 4 şi 6 mm. Trebuie acordată atenţie utilizării lor, întrucât acestea pot avea margini foarte ascuţite, ce pot rupe firele de aţă.  Nu întâmplător am lăsat la final mărgelele cilindrice japoneze, superioare din punct de vedere calitativ. Acestea sunt recunoscute ca fiind cele mai regulate şi uniforme mărgele pe piaţa internaţională. Pot fi găsite sub denumirea de mărgele Miyuki, fiind foarte apreciate de artişti. De altfel, sub toate formele descrise anterior, dar cu o calitate superioară ce le face inconfundabile, sunt mărgelele japoneze TOHO. Având o formă atât de regulată, se pot îmbina perfect, fiind ideale pentru realizarea celor mai variate motive decorative din mărgele. Este adevărat că şi preţul acesora este mai mare, dar uneori merită să facem mici sacrificii pentru a obţine rezultul dorit.

 Mărgelele de nisip se pot procura vărsate sau în tuburi de prezentare cu diferite cantităţi, dar şi sub formă de şirag. Atenţie la aprecierea culorii şi nuanţei mărgelelor, deoarce în „bloc” nuanţele sunt intensificate! Aplicate individual, mărgelele vor prezenta nuanţe mai difuze, intensitatea culorilor scăzând destul de mult.

 Sistemul de măsurare a mărgelelor de nisip este puţin neobişnuit, întrucât este diferit de modul de măsurare a celorlalte mărgele. Dimensionarea este exprimată în funcţie de mărimea baghetelor de sticlă din care sunt realizate (măsurate prin creşterea unor zerouri – „aughts” în limba engleză –, un zero fiind echivalentul aproximativ a unei jumătăţi de centimetru). Cu cât numărul este mai mare, cu atât mărgeaua va fi mai mică. Astfel, 11/0 este mai mică decât 7/0. Şi pentru ca lucrurile să se complice, fiecare ţară producătoare de mărgele de nisip dispune de un sistem individual de dimensionare, astfel încât o mărgea de nisip produsă în Cehia cu dimensiunea 11/0 se va diferenţia puţin de o mărgea de 11/0 produsă în Japonia. În România, la magazinele de specialitate, pot fi găsite şi cu acest sistem de măsurare, dar şi cu dimensiuni exprimate în milimetri. De aceea m-am gândit să adaug articolului un tabel cu exprimarea sistemului de dimensionare original în echivalentul acestuia în milimetri.

7/0

4mm

8/0

3,1mm

9/0

2,7mm

10/0

2,3mm

11/0

2,1mm

12/0

1,9mm

13/0

1,7mm

14/0

1,6mm

 Mărgelele tubulare se măsoară în funcţie de lungime. Cele mai multe sunt realizate pentru a fi compatibile cu mărgelele de nisip cu diametrul 11/0. Se pot găsi şi mărgele tubulare cu un diametru diferit, dar acestea sunt considerate neobişnuite. Mărgelele tubulare mai lungi se măsoară în milimetri.

 Pentru final, aş dori să menţionez un sfat pe care l-am aflat şi eu în cărţile de specialite, acela cum că, în vederea realizării unui model sau proiect, este indicat să cumpărăm o cantitate mai mare decât cea estimată iniţial. Acest aspect trebuie să-l avem în vedere deoarece mărgelele sunt fabricate şi vopsite în loturi, iar dacă se întâmplă să avem nevoie de o cantitate suplimentară pentru a încheia o lucrare, este foarte posibil să nu mai găsim o nuanţă identică. Totuşi, chiar şi aşa, ar fi bine să reţinem numărul de cod al mărgelelor procurate de la un anumit furnizor. Probabil, cu puţin noroc, vom afla aceeaşi nuanţă şi data viitoare.

 Şi pentru că am dedicat acest articol subiectului privind formele şi dimensiunile mărgelelor de nisip, aş vrea să exemplific cu ultimul model de guler pe care l-am realizat. Acesta prezintă un model vegetal, brodat cu mărgele de nisip în două dimensiuni – 2,1 mm (11/0) şi 3,1 mm (8/0) -, de culoare neagră mată şi nisip transparent. Am adăugat şi câteva paiete, precum şi clasicul trandafir confecţionat din acelaşi material, din care am realizat baza gulerului. Cu acesta voi încheia o mini-colecţie pe care am denumit-o „Black and White”, tocmai pentru că am preferat să nu folosesc culori. Modelele anterioare sunt realizate unicat şi cel de faţă nu face excepţie. I-am spus „Crystal Leaves” şi l-am adăugat galeriei, pe care vă invit să o admiraţi.

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

4 gânduri despre &8222;Mărgele de nisip – dimensiuni şi forme&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s