Advertoriale

Bunele maniere în cărțile pentru copii


Despre Librarul cu Papion

Cine este Librarul cu Papion?

Oare mă mai știți? Sunt eu, Librarul cu Papion, și poate că ne-am întâlnit cândva la librărie! Care librărie? Păi a mea, prima librărie pentru copii din Timișoara. Iar dacă nu am avut plăcerea să ne întâlnim încă, dați-mi voie să mă prezint cu o scurtă poezie:

Cam ciufulit și cu ochelari constant, 
Dar mereu manierat și elegant,
La costum și cu un papion doresc, 
Multe cărți pentru copii să vă citesc. 

Cu nesaț și interes vă lecturez,
Atenția copiilor curioși o stimulez.
Alături de părinți îi invitam odinioară
La întâlniri pentru care timpul zboară.

Fel de fel de cărți pentru copii citeam,
Sorbeam un ceai, vorbeam și ne distram.
Discuții, glume, râsete și voie bună, 
Iar scriitori ades povești veneau să spună.

Doar că, acum pe timp de pandemie,
Nevoie am de-o nouă strategie.
În Timișoara librărie-aveam, dar știți?
Poarta și-a-nchis și de lecturi am fost lipsiți.

Eu rolul lui “a fost odată” îl găsesc
Nespus de important și mă gândesc
Să vă invit online la librărie
Cu titluri de cărți, activități și-o jucărie.

Cartea deschide porți nemaivăzute,
Între pagini își strecoară întâmplări neprevăzute.
Slove de aur în gând și suflet tipărește,
Imaginația copilului isteț o cucerește. 

Da, așa este, dragilor. Știu importanța lui “a fost odată ca niciodată” și îmi place să captez copiii în discuții despre copaci, insecte, viață, univers și multe alte curiozități pe care, indiferent de vârstă, adesea le avem.

Librăria online a cărților pentru copii

Însă acum, de când cu pandemia, am fost nevoit să-mi închid poarta librăriei din Timișoara, să mă retrag cu cărțile cele mai de preț într-o cămăruță din care, cu aceeași creativitate și dorință, vreau să duc mai departe povestea mea. Acum vă aștept la lectură într-o librărie online, tot cu cărți pentru copiii de toate vârstele. Cărți de ficțiune, povești, atlase și enciclopedii, dar și jocuri, jucării și o multitudine de produse de papetărie. Apoi, pentru că știu cât de importantă este educația copilului, de la naștere și până când va deveni adult, am adunat o colecție generoasă de cărți și materiale special concepute pentru dezvoltarea personală. Cele mai variate activități extracurriculare vă așteaptă să vă surprindă cu o mulțime de surprize inedite. Ilustrate sau nu, aceste cărți oferă o recompensă imaginației, creativității și dorinței de cunoaștere a copiilor și adulților deopotrivă.

În plus, Librarul cu papion vă invită să-i treceți pragul virtual nu doar prin stocul de carte generos. Citesc în continuare despre cele mai interesante subiecte prin cărți și îmi doresc mult să vi le pot împărtăși și vouă. Tocmai de aceea, librăria mea are și un blog, unde eu și câțiva prieteni vă provocăm la cele mai interesante și distractive lecturi. Și obișnuiesc să fac și câte o vizită pe la alte bloguri, să vă dau întâlnire pentru discuții despre diferite teme.

Librarul cu papion propune subiectul de astăzi: bunele maniere la copii

Așadar, haideți să vorbim astăzi și în căsuța acestui blog! Despre ce subiect? Despre bunele maniere la copii. Despre câteva reguli de bună purtare pe care trebuie să le învețe cei mici. Așa că mă adresez direct lor și îi întreb: tu cum te comporți atunci când întâlnești pe cineva? Rostești un salut sau taci mâlc ca și cum persoana sau persoanele de față ar fi inexistente? Spui „te rog” atunci când ceri cuiva un anumit lucru sau „mulțumesc” atunci când primești ceva? Te speli pe mâini înainte sau după fiecare masă? Ești punctual? Păstrezi curățenia în camera ta? Ei bine, dacă răspunsul tău a fost „nu” la toate sau chiar și la o parte dintre aceste întrebări, ar trebui să întorci filele unor cărți despre bunele maniere, unele special concepute pentru copii.

Ce se poate întâmpla atunci când dăm dovadă de proastă creștere? A fi manierat este doar un moft sau un comportament pe care ar trebui să ni-l însușim, nu doar pentru o conduită așa cum se cuvine în societate, ci chiar pentru binele nostru personal? Păi haide să aflăm repede de la Benjamin, personajul principal din prima dintre cele două cărți pe care propun să le răsfoim astăzi.

Povestea lui Benjamin

Cine este Benjamin?

Benjamin este un pui de maimuță nostim și jucăuș, dar unul cât se poate de prost-crescut. Aflăm despre povestea lui din cartea Învață bunele maniere împreună cu Benjamin Maimuțelul. Este o carte cu ilustrații captivante și multe întâmplării hazlii, toate presărate în cele 24 de pagini. Este o carte indicată copiilor de vârstă mică, dar chiar și părinții sau bunicii pot găsi o delectare grozavă citind-o.

Cum se comportă el?

Benjamin nu prea pricepe ceva: la ce folosesc bunele maniere. Scuipă, se strâmbă, nu-și duce mâna la gură când cască, aruncă gunoaie pe jos și îi îmbrâncește pe alții fără să se scuze. Nu prea i-ar strica să afle ce înseamnă să te porți frumos.

Și cum învață bunele maniere?

Așa că Paula Girafa, buna lui prietenă, hotărăște să-l învețe cum să se poarte. Aflăm o scurtă lecție de bune maniere care se dovedește a fi foarte atractivă atât pentru mămici, cât și pentru pitici.

Și încă o carte educativă despre maniere

Acum că am povestit despre maimuțica Benjamin și felul în care a învățat să se comporte frumos, nu îmi mai rămâne decât să vă invit să aprofundăm subiectul bunelor maniere. Uite, copiilor ambițioși, care își doresc să ajungă experți în arta comportamentului politicos, le recomand să ia notițe și din cartea Bunele maniere pentru copii în 365 de zile, ce poartă semnăturile autoarelor Eberly Sheryl și Eberly Caroline. Vor putea învăța bunele maniere necesare în tot felul de împrejurări. Grupate pe categorii ușor de urmărit de părinții ocupați și într-un plan zilnic, bunele maniere vor putea fi însușite pe parcursul unui an, chiar și de către cel mai nepoliticos copil. Să mă iertați, dar există și astfel de nefericiți.

Cartea pe care v-o propun nu se adresează doar categoriilor de vârstă mică, ci și copiilor mai mari, chiar și adolescenților. Este o sursă educativă destinată colaborării dintre copii și părinți. Pentru că da, dragilor părinți, această carte vi se adresează în special vouă. Veți găsi sfaturi utile pentru o mulțime de împrejurări din viața de zi cu zi. Să nu uităm că politețea dezvăluie mult despre educația primită în familie. Așa că să îi învățăm pe copiii noștri o manieră pe zi, timp de un an, astfel încât să ajungă să știe, printre multe altele:

  • cum trebuie să se comporte atunci când se află într-o vizită;
  • ce implică neticheta;
  • cum se transmit mulțumiri;
  • cum se cuvine să primească un cadou sau să facă un compliment.

Nici problemele comunicării digitale nu sunt omise, acestea ajungând să scape de sub controlul parental. Pe scurt, această carte oferă o colecție bogată de sfaturi ușor de urmat, dar și idei de jocuri și activități, prin care sunt prezentate manierele pe care trebuie să le deprindă copiii și adolescenții, la vârsta la care este necesar să le învețe

În loc de final:

Dragi copii și părinți, acestea au fost cele două alegeri ale mele pentru subiectul bunelor maniere. Sunt cărți cu un stil de abordare diferit, adresându-se prin stil unor categorii de vârste diferite, dar tema lor este aceeași. Bunele maniere nu trebuie să fie un subiect vag, ceva descris acolo printre filele de cărți. Sunt un model de comportament care nu trebuie să lipsească nimănui, indiferent de vârstă. Îi felicit pe părinții care reușesc să îi învețe pe copiilor cum să se comporte frumos în societate, iar pe copii îi sfătuiesc să se străduiască să învețe cu sârguință bunele maniere pentru ei, dar și pentru viitorii lor copii. Poate în acest fel generațiile ce vor urma vor contura o lume mai bună.

Cât despre mine, înainte să-mi iau rămas bun pentru ziua de azi, țin să vă reamintesc că și cititul este important. Ne ajută să ne stimulăm imaginația, să ne dezvoltăm vocabularul și imaginația, să asimilăm noi și noi informații și să evadăm în lumi pline de farmec. Eu vă voi aștepta de fiecare dată cu propuneri de lecturi cu totul și cu totul speciale. Vă aștept cu drag și bucurie să treceți pragul librăriei mele online. Pe curând!

Ah, și încă ceva, dragii mei! Acest articol participă la proba 12, Povestitor, cititor și prietenul copiilor, din cadrul concursului Spring SuperBlog 2021. Proba este sponsorizată de, probabil ați ghicit, Librarul cu papion.

Sursă imagini: site-ul și arhiva de Facebook Librarul cu papion; precum și Pixabay.

3 gânduri despre „Bunele maniere în cărțile pentru copii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s