Viitorul trebuie să fie verde!


„Împreună” reprezintă un „Noi” colectiv. Când acționăm și lucrăm împreună, fiecare gest mic contează și nu există limite pentru ceea ce putem realiza. Totul devine magic, posibil!

Aceasta este premisa de la care pornește campania ‚,WE has no limits’’, o inițiativă lăudabilă a companiei E.ON România, fiind o invitație de a contribui și schimba ceva pentru fiecare dintre noi, pentru societatea noastră și planeta pe care trăim. Cum? Prin mici acțiuni pentru un stil de viață sustenabil, prin gesturi mărunte, care puse toate laolaltă devin un uriaș efort comun, nu doar pentru noi, ci și pentru generațiile viitoare.

Salut cu respect astfel de inițiative care ne îndeamnă să conștientizăm puterea comunității de a aduce schimbări cu un impact semnificativ pentru un viitor comun. Unul mai curat, mai verde. Când „Eu” devine „Noi”, lucruri extraordinare sunt pe cale să se întâmple pentru planeta noastră, pentru speranța că viitorul nostru al tuturor să rămână unul palpabil.

CUPRINS

Situația actuală

Ce putem face?

5 soluții sustenabile pentru un viitor mai bun

WE has no limits – Împreună nu avem limite  

Situația actuală

O știre din data de 22 august anul acesta, care probabil că a căzut pe plan secund în contextul pandemic în care ne trăim viețile de luni întregi, anunța că resursele planetei pentru acest an erau deja epuizate. Deși acest lucru s-a întâmplat cu aproximativ o lună mai târziu decât în anul 2019 (datorită măsurilor luate la nivel mondial pentru combaterea infectării cu SARS CoV-2), rămâne totuși de analizat cu mare îngrijorare faptul că începând cu Ziua-când-resursele-planetei-se-termină – cunoscută ca Ziua Suprasolicitării Pământului (Earth Overshoot Day) – și până la finalul anului 2020, omenirea consumă masiv din resursele alocate generațiilor viitoare. Mai concludent, în anul 2019, au fost consumate la nivel global resursele a 1,75 planete Pământ! Vom vedea ce se va întâmpla anul acesta…   

Cifrele vorbesc

Conform statisticilor corespunzătoare mediului înconjurător în anul curent, până la momentul acestui articol, lucrurile arată în felul următor:

  • aproape 4,4 milioane hectare de pădure pierdute;
  • aproape 6 milioane hectare de terenuri agricole pierdute în acest an din cauza eroziunii solului;
  • peste 30 miliarde de tone de emisii de dioxid de carbon;
  • peste 10 milioane hectare în deşertificări;
  • peste 8 milioane tone în deşeuri toxice eliberate de industrie în aer, pământ şi apă.

Câte despre apă, cea mai importantă resursă naturală, de care viața noastră depinde, iată cifrele:

  • 6 miliarde litri de apă consumată;
  • peste 7 sute de mii de decese cauzate de boli răspândite prin apă în acest an (decese determinate de SARS CoV-2: peste 1.200.000).

Ritmul consumului actual de energie, datorat unei utilizări crescute și adesea nesustenabile a resurselor naturale de către activitatea umană, însemnă nici mai mult, nici mai puțin decât o perioadă alarmant de scurtă până la epuizarea acestora. Oare cât ne-a mai rămas până la atingerea pragului unui deficit critic, în contextul consumului actual? Cifrele ne vorbesc și aici, fiind exprimate în număr de zile până la epuizare:

  • aproximativ 15 mii de zile rămase până la epuizarea rezervelor de petrol;
  • aproximativ 57 mii de zile rămase până la epuizarea rezervelor de gaz natural;
  • aproximativ 148 mii de zile rămase pănă la epuizarea rezervelor de cărbune.

După un mic calcul, putem afla cam cât timp vom mai avea acces la stilul de viață actual. Făcând referire la unele resurse, poate că vor avea de suferit doar viitoarele generații, iar dacă asta nu ne privește, putem sta liniștiți la gândul că unele dintre resurse ne vor fi de ajuns doar nouă în intervalul câtorva ani.

Pentru și mai multe date, vă rog să accesați site-ul worldometers.info/ro

Imaginea valorează cât o mie de cuvinte

 „O imagine valorează cât o mie de cuvinte” este una dintre cele mai vechi, dar și adevărate vorbe spuse vreodată. Așa că dacă nici cifrele de mai sus nu v-au putut convinge, propun să aruncăm o privire în jurul nostru, pentru a analiza cum stau lucrurile în imediata noastră apropiere. Vom încerca să dăm răspunsuri la întrebările: clima mai este aceeași? aerul pe care îl respirăm este la fel de curat? starea noastră de sănătate este una ok?

Haideți să privim și dincolo de orizontul nostru apropiat. Datorită mijloacelor de comunicare în masă putem deschide porți largi spre informație și putem atât de simplu să ne conturăm o imagine clară asupra realității în care ne complacem să ne trăim viața.

Uite, de pildă filmul documentar HOME. A fost realizat în anul 2009, dar este totuși atât de actual. Este o producție ce poartă semnătura lui Yann Arthus-Bertrand, ecologist, activist, jurnalist și fotograf, desemnat Ambasador al Bunăvoinței pentru Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, în data de 22 aprilie 2009 (de Ziua Pământului).

HOME este compus aproape în întregime din fotografii aeriene din diferite locuri de pe Pământ, arătând diversitatea vieții pe Pământ și modul în care umanitatea amenință echilibrul ecologic al planetei. După părerea mea, acesta este unul dintre cele mai bune documentare și mărturisesc că atunci când l-am vizionat pentru prima oară m-a șocat și mi-a schimbat iremediabil percepția asupra lumii. Mi-am dat seama că și eu contribui la conturarea unui dezastru. Mă fac părtașă la săvârșirea unei crime odioase. Ucid un miracol, casa uimitoare în care am fost binecuvântată să trăiesc… Dacă nu ați avut încă ocazia să vedeți HOME, vă implor să-i acordați toată atenția!

Ce putem face?

Eu nu sunt adepta sfaturilor. Asta pentru că nu consider a fi în regulă să le ofer atunci când nu îmi sunt cerute. Totuși, planeta noastră, casa în care trăim, mediul care ne găzduiește viața le cere stăruitor. Ne vorbește tuturor în cuvinte pe care ar trebui să le înțelegem. Folosește un limbaj universal pentru a ne transmite o rugăminte, un mesaj sfidat de deciziile pe care le luăm. Deopotrivă individuale și colective, luate la nivel global, deciziile acțiunilor noastre periclitează un echilibru natural vital. Care este mesajul? Să schimbăm lucrurile, să facem alegeri diferite. Cum? Împreună!

Voi v-ați gândit la consecințele acțiunilor rutinei zilnice asupra planetei?

Zi de zi, imediat cum ne ridicăm din pat, începem să consumăm, să irosim, să distrugem, iar nimănui pare că nu-i pasă. Ar fi așa de simplu să conștientizăm importanța protejării planetei până nu este prea târziu! Prin gesturi aparent banale, dar atât de la îndemâna noastră.

Vreți exemple? Iată câteva: să mergem mai puțin cu mașina, să gătim acasă, cu familia, să cumpărăm și să consumăm mai puține alimente, fără riscul de a le arunca pe cele expirate, să ne izolăm termic locuințele pentru a nu mai consuma atât de multe lemne sau gaze pentru încălzire, să utilizăm electrocasnice și becuri economice, să reciclăm, să nu mai irosim apa, să folosim mai puține produse chimice care poluează, să folosim energie verde etc.

5 soluții sustenabile pentru un viitor mai bun

Prin urmare, am ales să propun 5 sfaturi de sustenabilitate pe care, personal, le-am pus deja în practică sau plănuiesc să le integrez în rutina mea zilnică. Sunt câteva gesturi simple, și totuși semnificative, care pot ajuta la crearea unui viitor verde, accesibil, generațiilor care vor veni după noi.

Primul sfat ar fi să alegem electrocasnice care să consume mai puțină energie electrică. De fiecare dată când doresc să achiziționez ceva nou, unul dintre criteriile principale îl reprezintă clasa energetică. Deși astfel de aparate sunt ceva mai scumpe, este important acest aspect, întrucât influențează costurile de utilizare pe întreaga durată de viață a electrocasnicelor, iar privind ceva mai pe larg subiectul, pot afirma că am contribuit și eu cu fiecare achiziție la limitarea impactului emisiilor de gaze cu efect de seră..

Cel de-al doilea sfat la care mă gândesc este să utilizăm cât mai puțin mașina. Deși am avut grijă să verific înainte de a-mi cumpăra mașina dacă acesta îndeplinește standardul Euro 5 de poluare, încerc să o folosesc doar pentru deplasările absolut necesare. Pentru deplasările frecvente prin oraș, prefer bicicleta, iar în curând intenționez să-mi cumpăr o trotinetă electrică. Evident, am în plan peste câțiva ani schimbarea mașinii actuale cu una electrică.  

Sfatul cu numărul trei se referă la faptul că trebuie să reciclăm cât mai mult. Și aici pot spune că bifez cu mândrie activitatea, deoarece am reușit să adun selectiv și să depun în containere special amenajate deșeuri de plastic, carton/hârtie, sticlă, aluminiu, dar și becuri și baterii. Mergând mai departe, intenționez ca pe viitor să reușesc să reciclez inclusiv zațul de cafea, realizând compost natural pentru plantele mele de apartament.

Am ajuns la un alt sfat, cel cu numărul patru, iar acesta se referă la faptul că trebuie să reducem consumul de apă și de soluții pe bază de produse chimice. Apa este o resursă atât de prețuită de cei care duc lipsa ei, așadar ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a o irosi fără rost. Am grijă să folosesc doar cantitatea de apă de care am nevoie zilnic, dar acord un interes sporit și deversării de detergenți și alte produse de curățare în apa de la chiuvetă.

Un ultim sfat se referă la planurile de viitor prin care să folosim energii regenerabile, precum cea solară, fotovoltaică sau eoliană. Mă număr printre cei care își propun să-și echipeze viitoarea casă măcar cu un panou fotovoltaic, pentru a asigura curentul electric necesar sau pentru încălzirea locuinței. Nu în ultimul rând, pot contribui și eu la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, dovedind încă odată că „Eu” devine „Noi”, iar NOI împreună nu avem limite!   

WE has no limits – Împreună nu avem limite 

Sursă video: E.ON Energie Romania

La final, vreau să vă mai spun că articolul a fost scris pentru concursul inițiat de E.ON România și Blogal Initiative. Voi cum contribuiți zilnic la crearea unui viitor nelimitat de verde? Aștept cu interes răspunsurile voastre prin comentarii la această postare sau prin distribuirea materialului pe rețelele sociale, amintind sursa citată. Vă mulțumesc!

Surse foto și video: site-urile Eon.ro și Pixabay.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s