Advertoriale

5 + 2 trucuri naturale pentru curățarea vestimentației


Alegeți produse 100% originale, sunteți  într-un maraton permanent prin mall-uri și magazine de brand în căutare de noutăți fashion și cele mai tentante promoții, probați haine până la epuizare, verificați site-ul answear.ro de cel puțin două ori pe zi pentru a afla noutăți în materie de paltoane damă, că vine sezonul rece peste noi? Nu este nicio problemă, deoarece toate acestea sunt caracteristici ale multora dintre. Totuși vă propun astăzi să discutăm despre două aspecte:

 1. Oare comportamentul nostru încurajează moda slow fashion sau pe cea fast fashion ?
 2. Ce trucuri naturale ne pot fi de ajutor în menținerea vestimentației noastre?

Cuprins

1. Câte ceva despre mine, hainele mele și moda sustenabilă

1.1 Ce este moda slow fashion?

1.2 3 branduri ce susțin moda sustenabilă în România

1.3 O scurtă pledoarie a hainelor din țesături naturale

2. 5 soluții 100% naturale pentru curățarea hainelor

2.1 Nuci de săpun

 • Ce sunt nucile de săpun?
 • Ce este saponina?
 • Care sunt avantajele nucilor de săpun?
 • Cum le utilizăm?

2.2 Oțet

 • Ce fel de oțet să folosim?
 • Care sunt avantajele?
 • Cum utilizăm oțetul?

2.3 Lămâie

 • Care sunt avantajele lămâii?
 • Cum utilizăm lămâia

2.4 Apă oxigenată

 • Ce este apa oxigenată?
 • Care sunt avantajele apei oxigenate?
 • Cum utilizăm apa oxigenată?

2.5 Bicarbonat de sodiu

 • Ce este bicarbonatul de sodiu?
 • Care sunt avantajele bicarbonatului de sodiu?
 • Cum utilizăm bicarbonatul de sodiu?

1.            Câte ceva despre mine, hainele mele și moda sustenabilă

Ne place să fim în pas cu moda, dar oare suntem conștienți de impactul asupra planetei pe care îl are producția în masă a hainelor noastre? Ne gândim vreodată la faptul că:

 • industria modei este a doua cea mai poluantă din lume, după cea petrolieră?
 •  producția hainelor folosește cantități enorme de resurse naturale și generează emisii de carbon, care amplifică schimbările climatice?
 • deşeurile textile poluează aproape la fel de mult ca cele din aceeași industrie petrolieră?
 • siguranța și condițiile în care lucrează cei care ne fac hainele sunt inumane?

De exemplu, atunci când ne grăbim să cumpărăm un tricou nou de la reduceri, realizat 100% din bumbac, ne gândim la faptul că, pentru producția unui singur kilogram de bumbac, sunt necesari 20.000 de litri de apă? (conform worldwildlife.org/industries/cotton) Este tocmai echivalentul necesar banalului nostru tricou, pe care poate adesea ne-am grăbit să-l cumpărăm, doar pentru simplul fapt că l-am găsit la reduceri.

Am adus în discuție subiectul  modei sustenabile, deoarece mă preocupă tot mai mult impactul pe care propriul comportament l-ar putea avea asupra mediului și semenilor mei, iar asta chiar și atunci când vine vorba despre simplul gest de a-mi satisface un moft meschin în materie de stil vestimentar. Nu spun că nu ar trebui să ne preocupe felul în care arătăm, dar este cazul să spunem stop risipei și cheltuielilor necugetate, deoarece prețul plătit va fi adesea unul mult mai mare decât golul creat în propriul buzunar.

Am început să mă gândesc și eu la aceste detalii în urmă cu ceva vreme când, pe scurt, tocmai cumpărasem câteva haine noi. Frumoase, confortabile și realizate preponderent din țesături naturale, unele chiar din bumbac organic. Totul părea foarte ok și am devenit curioasă. Am aruncat o privire pe etichetă: „made in Bangladesh”. Apoi, la un click distanță, internetul m-a purtat spre un articol care se numea „Video: Povestea nespusă a hainelor noastre <<cool>>” și pe care vi-l recomand (semneletimpului.ro/social/video-povestea-nespusa-a-hainelor-noastre-cool.html). Celor dezinteresați să-l vadă, le voi divulga doar câteva amănunte:

 • într-o fabrică mică din Dhaka, Bangladesh, muncitorii sunt copii de 11-12 și chiar 9 ani;
 • copiii lucrează 12 ore pe zi pentru un salariu de 38$ pe lună;
 • după ce realizează 1.400 de cămăși, unii dintre ei rămân să doarmă la fabrică;
 • aproximativ 4,7 milioane de copii lucrează în condiţii asemănătoare în Bangladesh.

Pentru acei copii, și poate pentru mulți alții ca ei în întreaga lume, din motive de sărăcie, școala nu este o opţiune. Se angajează în fabrici și ateliere pentru a-și ajuta familiile, fiind doar bucuroși că au unde să lucreze.

Nu știu dacă și voi, dar eu găsesc aceste relatări tulburătoare, iar acum mă gândesc mult mai mult înainte de a face o nouă achiziție. Mă întreb dacă noile haine îmi sunt cu adevărat necesare, dacă le voi purta, și aleg țesăturile naturale, care sunt mai sănătoase și vor rezista mai mult timp. Poate fi simplu să conștientizez faptul că tind să cumpăr tot mai mult. Moda sustenabilă nu este un trend sau o opțiune, este o obligație.

1.1          Ce este moda slow fashion?

In a nutshell, slow fashion înseamnă să produci și să consumi modă într-un mod conștient și responsabil. Este moda ecologică, sustenabilă sau, dacă vreți, moda etică, reprezentată de companiile care, atunci când produc îmbrăcăminte, sunt preocupate nu doar de propriul profit, ci și de impactul lor asupra mediului și asupra oamenilor. Brandurile de slow fashion au ca obiectiv prelungirea vieții hainelor, oferind clienților îmbrăcăminte de calitate, din materiale mai durabile, iar asta:

 • folosind mai puține resurse naturale;
 • reutilizează materialele sigure;
 • fără un impact major asupra planetei și vieților celor implicați în procesul de producție;
 • dezvoltând standarde și practici prin care articolele vestimentare să poată fi reciclate.

Slow Fashion este opusul trendului fast fashion, care mizează pe consumerismul în creștere, pe tendința noastră de a ne alimenta garderoba cu mofturi de sezon și cu haine tot mai ieftine, dar de o rezistență îndoielnică, pe care vom fi nevoiți să le aruncăm după doar câteva purtări. Se mizează pe acele bucurii de moment, accesibile, dar extrem de scumpe, dacă este să luăm în calcul propria investiție pe termen lung și, mai ales, impactul asupra mediului înconjurător și oamenilor implicați în realizarea lor. Luăm exemplul unei bluze din poliester și propun să ne gândim la câteva aspecte legate de aceasta: după cât timp se va descompune atunci când m-am hotărât să o arunc? Care sunt condițiile de muncă în care sunt nevoiți să lucreze o mulțime de oameni în producția acestor obiecte de îmbrăcăminte? Ne gândim oare că uneori trebuie să lucreze chiar și copii?

1.2          3 branduri ce susțin moda sustenabilă în România

Cu toate că nu există modă ecologică 100%, toate hainele având un impact negativ asupra mediului, există multe branduri care se străduiesc să facă o diferența, iar dintre acestea am ales 3:

 • C&A, care a fost primul retailer de modă din lume care a produs și comercializat un articol vestimentar certificat Cradle-to-Cradle Certified (TM) nivel GOLD fabricat din 100% bumbac organic și certificat conform standardului Global Organic Textile Standard (GOTS);
 • H&M, care prin gama Conscious urmărește să producă obiecte vestimentare cu un impact cât mai redus asupra mediului. Cum face asta? Propune haine din materiale precum bumbacul organic sau poliester reciclat din PET-uri din plastic. În plus, H&M propune dese campanii de preluare a hainelor uzate cu scopul reciclării;
 • Levi’s, care reușește să producă cu până la 96% mai puțină apă în producția hainelor.

1.3          O scurtă pledoarie a hainelor din țesături naturale

Mărturisesc că am devenit adepta hainelor realizate din țesături naturale. Garderoba mea s-a scuturat bine de aproape tot ce înseamnă poliester, poliamidă, acril etc., iar bumbacul, inul, mătasea sau lâna ocupă acum locuri de cinste în șifonier. Este adevărat că materialele naturale pot fi mai dificil de întreținut și că poate nici croiurile hainelor nu se așază întotdeauna la fel de bine precum în cazul sinteticelor, însă faptul că sunt mai sănătoase și că oferă o rezistență sporită în timp, contează foarte mult. M-au convins aceste detalii, iar acum tipul și calitatea materialelor, indiferent de marca producătoare a articolelor vestimentare pe care le aleg, sunt definitorii în ceea ce mă privește.

2. 5 soluții 100% naturale pentru curățarea hainelor

Rafturile magazinelor ne ademenesc cu o mulțime de produse de curățat și detergenți. Totuși, pe lângă promisiuni, mai mult sau mai puțin justificate, că ne ajută să economisim timp și energie, vin la pachet cu diverse chimicale care poluează mediul și ne pot afecta sănătatea. În schimb, natura ne poate pune la dispoziție remedii și soluții uimitoare pentru cele mai frecvente probleme, iar curățarea vestimentației este unul dintre cele mai bune exemple.

Produsele naturale sunt mai sănătoase, extrem de eficiente și ușor de aplicat, iar utilizarea lor nu numai că ne va aduce economii, ci contribuie și la protejarea mediului înconjurător. Săptămânal, putem face economii obținând multe avantaje, iar în cele ce urmează vom discuta despre câțiva dintre aliații naturali redutabili în războiul cu murdăria: nuci de săpun, oțet, lămâie, apă oxigenată și bicarbonat de sodiu.

2.1 Nuci de săpun

Nucile de săpun sau nucile de spălat, așa cum mai sunt cunoscute, le putem folosi atât pentru curățarea hainelor, cât și ca șampon sau ca variate soluții de spălare, destinate întreținerii locuinței.

 • Ce sunt nucile de săpun? Sunt fructele „arborelui de săpun”, o specie de copaci din familia  Sapindaceae – Sapindus este o combinație a cuvintelor latine sapo (săpun) și indicus (indian) -, care crește la altitudini în zona tropicală și sub-tropicală a Asiei. Fructele au formă rotundă și măsoară 1,5-2,5 cm în diametru și sunt importante pentru conținutul ridicat de saponină. Coaja nucilor de săpun (uscate la soare după culegere) se folosește ca detergent, o alternativă ecologică și 100% naturală la detergenții chimici.
 • Ce este saponina? „Saponina este eliberată în contact cu apă caldă şi acţionează ca un surfactant natural. Surfactantul este o substanţă care reduce tensiunea existentă la suprafaţa lichidelor, permiţându-le să se împrăştie în loc să se adune sub formă de picături, ceea ce duce la o mai uşoară penetrare a ţesăturilor şi îndepărtarea sau eliberarea mizeriei. Deşi efectul este asemănător cu cel al detergenţilor convenţionali, nucile de săpun realizează acest lucru fără efectele negative ale chimicalelor de sinteză.” (nucidesapun.ro)
 • Care sunt avantajele nucilor de săpun?  Nucile de săpun se folosesc de sute de ani în zone din India, Nepal și China, pentru că sunt economice (se pot reutiliza), hipoalergenice, antibacteriene, ușor de utilizat și protejează mașina de spălat; potrivite tuturor tipurilor de țesături și elimină necesitatea utilizării unui balsam de rufe; la capitolul dezavantaje, trebuie menționat faptul că nucile de săpun nu sunt la fel de eficiente în scoaterea petelor de pe țesături precum sunt detergenții clasici.
 • Cum le utilizăm? Sunt foarte simplu de utilizat în mașina de spălat. Punem într-un săculeț 4 sau 5 nuci de săpun, introducem săculețul în cuva de spălare împreună cu rufele și gata treaba! Dacă ciclurile de spălare nu depășesc temperatura de 60 grade Celsius, nucile de săpun se pot reutiliza de 2 ori, deoarece nu se elimină întregul conținut de saponină din coajă la o singură spălare. Nucile de săpun sunt o soluție excelentă pentru spălarea hainelor colorate, iar cardiganul meu Desigual, pe care îl port adesea de Halloween, va arăta la fel de oranj, pentru mult, mult timp de acum înainte.

2.2 Oțet

•             Ce fel de oțet să folosim?

Vom folosi oțetul pe care toți îl avem acasă, și anume oțetul alb. Obținut prin fermentarea naturală acetică a vinului sau a sucului de mere, oțetul este un produs ieftin și uimitor de eficient la spălarea rufelor.

•             Care sunt avantajele oțetului?

Îl folosim la spălarea hainelor, deoarece: curăță în profunzime, dezinfectează, protejează țesăturile, previne îngălbenirea hainelor albe, fixează culorile hainelor vopsite, îndepărtează petele, previne scămoșarea și electrizarea rufelor, reduce duritatea apei (prelungește viața mașinii de spălat), elimină urmele de detergent din rufe și nu afectează pielea. Poate că veți crede că mirosul ar putea fi un dezavantaj, dar nu trebuie să ne facem griji. Deși este un produs care miroase foarte puternic, oțetul de fapt elimină mirosurile neplăcute, iar la final, hainele vor mirosi doar a proaspăt.

•             Cum utilizăm oțetul?

Pentru spălare: amestecăm o jumătate de cană (125 ml) de oțet alb cu un sfert de cană (62 ml) de detergent și turnăm amestecul în compartimentul de spălare al mașinii de spălat.

Adăugăm oțet alb în sertărașul destinat balsamului de rufe, o jumătate de cană sau o cană întreagă, în funcție de cantitatea de haine pe care trebuie să le spălăm.

Pentru eliminarea petelor: aplicăm oțet nediluat pe pată și spălăm imediat manual sau adăugăm în mașina de spălat o cană cu oțet la ciclul de spălare.

2.3 Lămâie

•             Care sunt avantajele lămâii?

Lămâia este o soluție de curățare sănătoasă a rufelor, non-alergică și eficientă, care ne poate ajuta să obținem cele mai bune rezultate. Curăță, împrospătează, scoate și menține culorile, fiind ingredientul minune care se poate utiliza alături de detergentul de rufe, reducând cantitatea acestuia. Este recomandată mai ales pentru curățarea hainelor bebelușilor, fiind exclusă apariția alergiilor pe pielea lor sensibilă.

•             Cum utilizăm lămâia?

Pentru albirea rufelor, vom adăuga un pahar de suc de lămâie în mașina de spălat, la mijlocul ciclului de spălare, apoi vom usca rufele la soare.

Pentru eliminarea petelor, de exemplu cele de fructe, vom combina o cană de apă fierbinte cu o cană de suc de lămâie și vom aplica soluția obținută pe aceste pete (Atenție! Pentru hainele din țesături sensibile, vom folosi apă călduță sau chiar rece). Vom lăsa să acționeze câteva minute, iar apoi vom spăla țesătura în mod obișnuit. Rezultatele sunt spectaculoase.

Pentru împrospătare și eliminarea mirosurilor nedorite, adăugăm o ceșcuță de suc de lămâie odată cu detergentul la spălarea cu mașina de spălat.

2.4 Apă oxigenată

             Ce este apa oxigenată?

„Apă oxigenată” este denumirea comună a peroxidului de hidrogen, un lichid incolor care se amestecă cu apa în orice proporție. Apa oxigenată 3% este tot un produs natural, un dezinfectant de uz general, care curăță  suprafața pe care se aplică, prin eliberarea rapidă și efervescentă a oxigenului.

•             Care sunt avantajele apei oxigenate?

Datorită proprietăților sale, apa oxigenată elimină petele galbene de pe albituri, precum și petele de mâncare, sânge sau transpirație. Haine damă, haine bărbătești, toate vor arăta mai albe și mai curate.

•             Cum utilizăm apa oxigenată?

Amestecăm o jumătate de cană de apă oxigenată 3% cu o jumătate de cană de apă caldă și turnăm amestecul în oricare dintre compartimentele mașinii de spălat. În cazul petelor galbene persistente, vom pulveriza amestecul direct pe acestea, lăsăm puțin să acționeze, iar apoi frecăm și spălăm.

2.5 Bicarbonat de sodiu

 • Ce este bicarbonatul de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu este un compus chimic anorganic care face parte din categoria sărurilor și este folosit nu doar la gătit, ci și ca produs de curățare de foarte mult timp, datorită proprietăților sale antibacteriene și astringente. Reglează pH-ul apei, prevenind ca aceasta să fie prea acidă sau prea alcalină.

 • Care sunt avantajele bicarbonatului de sodiu?

Este folosit  ca detergent pentru următoarele avantaje: curăță eficient țesăturile, îndepărtează murdăria și petele de grăsime, cafea și ceai, împiedică decolorarea țesăturilor vopsite și elimină mirosurile neplăcute, inclusiv cele de transpirație sau fum de țigară.

 • Cum utilizăm bicarbonatul de sodiu?

Pentru spălare: adăugând o jumătate de cană cu bicarbonat de sodiu la ciclurile de spălare, detergentul va acționa mai eficient pentru eliminarea bacteriilor.

Ca balsam de rufe: adăugăm o jumătate de cană cu bicarbonat de sodiu la ciclurile de clătire, pentru a acționa precum un magnet, eliminând depozitele de minerale sau detergent din apă și prevenind acumularea acestora pe haine, devenind aspre și tari. Rufele vor fi mai curate și mai moi.

Pentru eliminarea mirosurilor puternice, folosim un amestec de apă și bicarbonat de sodiu pentru a înmuia rufele.

3.            2 soluții 100% naturale pentru curățarea pantofilor din piele naturală

3.1 Oțet și apă distilată

Se spune că este dificil să curățăm încălțămintea din piele, dar acest lucru nu este adevărat. Cu puțină atenție, răbdare și o soluție naturală preparată acasă, vom putea aduce la lumină perechea preferată de botine din piele naturală. Vom prepara o soluție dintr-un amestec de oțet alb și apă distilată, în proporții egale. Atenție! Nu vom folosi niciodată oțet nediluat, deoarece acesta este acid și ne putem distruge încălțămintea. Cu o lavetă moale și soluția pregătită vom spăla perechea de ghete, iar în cazul petelor, vom mai putea adăuga puțină apă. Et voilà! Pereche mea de botine negre Pepe Jeans arată din nou impecabil!

 1. Ulei și suc de lămâie

Poate că cizmele cele noi ale soțului meu nu mai arată impecabil ca în imaginile categoriei de Încălțăminte bărbați de pe Answear.ro ca atunci când le-a cumpărat. Praful și umezeala de afară au cam lăsat urme pe pielea naturală din care sunt confecționate, dar nu îmi voi face griji, deoarece mai am o soluție de curățare la îndemână. Voi pregăti un amestec din două părți de ulei alimentar (orice tip) și o parte suc de lămâie și voi folosi soluția pentru curățat. Cizmele vor arăta la fel ca la început, pentru că lămâia va îndepărta urmele de murdărie, iar uleiul va hidrata materialul. La final, voi îndepărta excesul de soluție cu o cârpă fină.

Concluzii

Este bine așadar să încercăm să găsim alternative la detergenții clasici sau măcar să încercăm să înlocuim o parte dintre obiceiurile comode cu care ne-am obișnuit, căutând să conștientizăm răul pe care îl producem mediului înconjurător doar din dorința de a încerca un așa-zis tip nou de detergent, dar pentru care doar ambalajul a fost schimbat, efectele fiind aceleași.

În plus, alternativele precum sunt cele pe care vi le-am prezentat mai sus sunt de cele mai multe ori mult mai ieftine. Încercați să vă gândiți că dacă fiecare dintre noi am folosi o cantitate mai redusă de detergent la fiecare spălare a hainelor noastre, cu toții vom respira un aer mai curat, vom bea o apă mai limpede, vom suferi în timp de mult mai puține boli.

Pentru a vă da doar două exemple concludente, vă invit să analizați cu mare atenție următorul articol vestimentar pe care v-ați hotărât să-l spălați: este destul de murdar pentru a-l arunca în mașina de spălat? Pentru că uneori aerisirea acestuia poate face minuni. De asemenea, vă invit să studiați proprietățile lânii: știați că este una dintre fibrele textile cu proprietăți de auto-curățare?

Vă invit să-mi spuneți părerile voastre legate de subiectul pe care l-am ales pentru acest articol. Eu l-am scris la propunerea Answer.ro și SuperBlog 2020, care pentru etapa a 9-a are ca temă: „Secrete pentru îngrijirea hainelor și a încălțămintei”.

Sursă foto: site-ul Answear.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s