Când bebele se anunță că sosește, mămica grijulie 5 decizii pregătește


Sosirea copilului pe lume înseamnă deja creionarea unui nou început. Copilul este șansa viitorilor părinți de a îndrăzni să privească spre un orizont definit de incertitudine și neprevăzut, de provocări, responsabilități, poate chiar greutăți, dar și de multă speranță și fericire. Toate se împletesc într-un amalgam de decizii, așteptări și împliniri, iar în definitiv în creuzetul de valori al fiecărui cămin cu adevărat realizat.

Personal, consider că nu am fost niciodată una dintre femeile care sunt, ca să zic așa, înzestrate cu un puternic instinct matern. Nu am trăit acea dorință extrem de frumoasă și firească de a avea cât mai repede un bebe, de a-l aștepta cu emoție și bucurie și, într-un fel sau altul, de a încerca să întrevăd anumite decizii ori anumite pregătiri în ceea ce-l privește. Cred că sunt genul de persoană căreia nu-i place să întoarcă lucrurile pe toate părțile și preferă să le mai lase să vină de la sine. Nu știu dacă este o atitudine înțeleaptă, dar prefer să-mi joc rolul de viitoare mamă fără să mă gândesc prea mult la asta, fără să analizez prea mult ceea ce voi face. Și totuși, de la o vreme, admir și poate că am ajuns să și invidiez puțin mamele și tații care trăiesc această experiență minunată de părinți. Cine știe, poate că a venit vremea să joc și eu acest rol…

Prin urmare, în rândurile care urmează, cred că este potrivit să mă adresez celor care, ca și mine, nu au avut încă șansa concretă de a trăi miracolul sosirii pe lume a unui copil. Voi spune că nu am de gând să dau sfaturi, ci doar propun câteva idei de pregătiri pentru un viitor copil, toate din perspectiva unui „outsider” al subiectelor legate de „maternitate” ori „parenting”. Desigur că un părinte cu experiență poate avea o cu totul altă listă de priorități atunci când vorbim de un top foarte scurt, dar măcar și câteva dintre cele propuse de mine ar putea figura printre opțiunile lor. După părerea mea, trebuie făcută distincția între lucrurile care vin în mod natural, care oricum vor veni cu sau fără pregătiri, și cele care ar trebui analizate și pregătite din timp.

Astăzi vom vorbi despre cele din urmă și vom trece în revistă cinci alegeri pentru care ar putea opta, în opinia mea, orice părinte prevăzător. Le-am formulat ca răspunsuri pe care părintele și le-ar putea la întrebări la întrebări legate de viitorul copilului lor:

1. De ce să recoltăm celule stem la nașterea copilului ?

Deoarece copilul nostru ar avea o șansă în plus la o viață sănătoasă. Alegând să recoltăm la naștere celule stem din sângele cordonului ombilical, țesutul ombilical și placentă, asigurăm cea mai bună soluție în cazul necesității unui transplant în viitor. Recoltarea se realizează fără durere, disconfort sau riscuri, iar în urma procedurii se păstrează în condiții de criogenie o rezervă importantă de sănătate, ce va putea fi utilizată pentru tratarea unor afecțiuni grave, unele dintre ele fiind considerate, până acum, boli incurabile. În caz de nevoie, sursa de celule stem colectată la naștere va putea oferi copilului nostru un tratament personalizat (chiar și la vârsta adultă), celulele stem asigurând un potențial mare de regenerare și reparare a țesuturilor deteriorate din organism. „Celulele stem sunt responsabile cu menținerea sănătății noastre. Cele recoltate la naștere din sângele ombilicoplacentar sunt celule stem adulte, pe deplin dezvoltate – fundamentale pentru sistemul nostru imunitar și pentru sânge. Deoarece sunt recoltate în acest moment, reprezintă cea mai pură formă de celule stem, nefiind afectate de îmbătrânire sau de alți factori externi. Celulele stem sunt extrem de importante pentru organismul uman, deoarece ele se pot dezvolta în alte tipuri de celule (musculare, sanguine dar și altele), care pot forma la rândul lor țesuturi și organe în corpul uman.” (medlife.ro)

Din fericire, zeci de mii de părinți din România au realizat importanța deciziei prelevării celulelor stem la nașterea copiilor lor și au apelat la Cord Blood Centre, care deține două laboratoare de procesare și două bănci de stocare, una în Cluj-Napoca și cealaltă în Otopeni. Serviciile Cord Blood Center permit recoltarea și stocarea tuturor produselor biologice disponibile la naștere: sânge de cordon ombilical, țesut de cordon ombilical, sânge din placentă și chiar recoltarea placentei. Se pot obține astfel până la 25 de unități stocate în condiții de criogenie ca sursă de diferite tipuri de celule stem: celule stem hematopoietice din sângele ombilical; celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar; celule stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar; celule stem endoteliale din placentă.

De exemplu, celulele derivate din placentă se pot utiliza pentru tratarea diferitelor boli autoimune, boli musculare și fibroze, iar în asocierea cu celulele stem din sângele ombilical pentru afecțiuni ale sângelui (de exemplu, leucemie sau mai multe tipuri de anemie), boli metabolice congenitale, sindroame de insuficiență medulară.

2. Un plan de economii pentru copil ?

Cu siguranță, da! Pentru a asigura copilului un viitor mai bun, părinții prevăzători pot deschide un cont de economii dedicate micuțului, în care să vireze regulat o anumită sumă de bani. Suma cumulată astfel peste ani, să spunem până la majorat, va putea fi de un real folos pe viitor copilului, putându-se bucura de ea pentru viitoare studii, pentru întâmplări neprevăzute sau pur și simplu pentru începerea unei noi etape în viață.

Depozitele și conturile de economii pentru copii din portofoliile de produse ale băncilor de pe piață beneficiază de dobânzi preferențiale, cu 0.25-0.5 puncte procentuale în plus față de conturile standard, iar băncile pot oferi și diverse bonusuri la aniversări și evenimente importante din viața copilului. De asemenea, unele bănci practică zero comision la deschiderea contului, zero costuri de administrare sau depunere pentru produsele dedicate copiilor. În plus, conturile de economii intră în sfera produselor garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor, în limita a 100.000 de euro.

Pe de altă parte, mai trebuie știut că și veniturile obținute din dobânzile obținute prin intermediul contului de economii pentru copii se impozitează cu 10%.

3. Investesc în educația copilului meu ?

Evident! Și voi exemplifica cu jucăriile educative, adaptate fiecărei etape a copilăriei noului membru al familiei noastre.

Trebuie subliniat faptul că jucăriile educative vor fi alese după două criterii foarte importante: materialul din care sunt confecționate și vârsta copilului. Spre exemplu, încă de la naștere, jucăriile muzicale sunt foarte potrivite, iar începând cu vârsta de 3 luni, pot fi luate jucării pentru dentiție, care atrag totodată atenția prin emiterea de diverse zgomote. Mai târziu, la vârsta de 6 luni, spațiul de joacă se poate umple de jucării de pluș, iar începând de la 9 luni, pot apărea chiar jucăriile educative sub formă de cuburi.

Părinții știu foarte bine că atunci când vine vorba despre jucării pentru bebeluși și copii, probabil limita este cerul, dar puțină documentare în plus poate releva fapte surprinzătoare, la care probabil că nu ne-am fi gândit. Un exemplu concludent este că avem de cel mai multe ori tendința de a oferi copilului abia născut jucării de tot soiul, chiar supradimensionate, și neapărat colorate. Trebuie însă ținut cont de faptul că un bebeluș are mânuțele incomparabil mai mici cu jucăriile primite, pe care oricum nu le va putea apuca, neavând dezvoltat încă acest reflex la o vârstă așa de fragedă. Mai mult, unde mai punem că paleta cromatică este de prisos în cazul copiilor cu vârsta de până la 3 luni, deoarece aceștia pur și simplu nu disting culorile, percepând lumea ce îi înconjoară exclusiv în alb și negru!

Întorcându-mă la jucăriile educative, ele în mod cert ajută la orientarea spațială, dezvoltarea limbajului și chiar a abilităților sociale ale copilului. Pot fi găsite sub varianta de cub sau sub varianta de piramidă cu cifre, ambele reprezentând instrumente utile învățării, mai ales pentru dezvoltarea unei gândiri creative și a unei flexibilități cognitive adecvate. Specialiștii recomandă utilizarea jucăriilor educative cât mai frecvent de către copii și într-o gamă cât mai variată.

4. Redecorarea camerei poate fi una dintre priorități ?

Cu siguranță și la această întrebare eu aș răspunde afirmativ, deoarece condițiile de locuit reprezintă un capitol important, mai ales în îngrijirea bebelușului. Camera micuților trebuie amenajată prin respectarea unor reguli de funcționalitate și siguranță. Este mai puțin important aspectul, cel puțin în primii trei ani, însă și în această privință, ne putem folosi puțin de propria imaginație pentru un rezultat final mulțumitor. Nu doresc să mă concentrez în acest articol asupra prea multor detalii, dar în doar câteva cuvinte voi face referire la următoarele:

Pereții și pardoseala. Pentru vopsirea pereților aș folosi un strat proaspăt de vopsea non-toxică sau un tapet în alb sau nuanțe pastelate. Se recomandă să vopsim camera cu cel puțin două luni înainte de sosirea noului locatar;

Podeaua. Atât pentru confortul termic, cât și pentru a preveni alunecarea micuțului atunci când va începe să meargă de-a bușilea, aș alege un covor. Din materiale naturale, ușor de curățat, antibacterian și cu un strat antiderapant. Fiind vorba despre camera copilului, aș opta pentru modele vesele și colorate;

Ferestre. În camera copilului este nevoie de lumină naturală, dar și de posibilitatea de a face cât mai întuneric în timpul orelor de somn. Prin urmare, pe lângă niște perdele transparente, deschise la culoare, aș alege și niște jaluzele sau draperii dintr-un material gros, opac. Ar fi bine ca draperiile și perdelele să fie unele scurte, astfel încât să se evite incidentele în care micuțul ar încerca o redecorare, trăgând zdravăn de ele;

Pătuțul. Mobilierul din camera copilului va fi înlocuit de câteva ori, pe măsură ce micul locatar crește, adaptându-se astfel nevoilor sale în schimbare. Există și aici o sumedenie de reguli pe care ar trebuie să le respectăm pentru funcționalitate, confort și siguranță, însă acum am să fac referire doar la pătuțul unui bebe. Cum ar trebui să fie acesta în opinia mea? Unul sigur (cu înălțimea ajustabilă și cu distanța dintre zăbrele care să nu depășească trei sau patru centimetri) și confortabil (cu o saltea fermă, antialergică, perfect potrivită cadrului patului și lenjerii de pat din materiale naturale, care să permită corpului să respire, vopsite în culori non-toxice). Deși spuneam că nu doresc să aduc detalii legate de mobilier, aș dori totuși să menționez necesitatea unui dulap suficient de încăpător pentru depozitarea hainelor și celorlalte lucrușoare necesare micuțului și un scaun confortabil pentru alăptat, eventual un balansoar sau un fotoliu clasic.

5. Pentru ce fel de cărucior să optez ?

Pe piață există foarte multe variante, dar voi alege unul potrivit, luând în calcul considerente ce vizează siguranța și confortul  bebelușului meu:

Adaptare în funcție de vârstele copilului: cu landou pentru nou-născuți (primele șase luni) și variantă sport (ideale sunt sistem 2 sau 3 în 1 sau cele care permit rabaterea totală a spătarului); voi călători cu mașina personală, deci va include și o scoică utilizabilă atât pe cadru, cât și pe mașină;

Siguranță, stabilitate, dar și adaptare la spațiul de depozitare: un cărucior nu foarte greu, însă unul din cadru metalic, pentru o rezistență sporită și îndelungată; va include roți mari și va fi pliabil. Deloc de neglijat ar fi și oarecare accesorii.

Gânduri de final…

După cum spuneam la început, sosirea pe lume a copilului înseamnă creionarea unui nou început în viața oricărui cuplu. De aceea, alegerea opțiunilor potrivite în ceea ce-l privește pe micuț este definitorie în fiecare etapă a vieții acestuia. Totul trebuie să fie privit precum o „investiție”, iar ca orice investiție, cu toții ne dorim ca timpul să ne dovedească că am făcut alegerile potrivite la momentul potrivit. De aceea, cred că micul secret al reușitei în acest complex domeniu numit „parenting” este să fim deschiși la minte și să privim lucrurile din perspectiva lucrului bine făcut.

Rândurile de mai sus au fost scrise pentru SuperBlog 2020, proba 2, sponsorizată de Cord Blood Center: Vine bebe! Cum îi pregătim viitorul, încă din perioada de sarcină

Sursă fotografii: pixabay.com; colaje realizate în canva.com și prelucrări foto în GIMP

2 gânduri despre &8222;Când bebele se anunță că sosește, mămica grijulie 5 decizii pregătește&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s