Scrisoare din partea Iepurașului Alb despre #TimpulPetrecutAcasă


Te salut!

Mai întâi se cuvine să mă prezint. Numele meu este Iepurașul Alb și este posibil să ne fi cunoscut cu prilejul cărții Aventurile Alisei în Țara Minunilor. Mai știi replica aceea? „Vai de mine! Vai de mine! O să ajung prea târziu!″ Păi da, îmi aparține, și nu mă feresc să o repet și acum în scrisoarea pe care ți-o adresez prin intermediul unei bune prietene, dar am nădejdea că rândurile mele vor ajunge la tine numaidecât și au să-ți fie de folos prin ceea ce am să-ți transmit.

Poftim? Care prietenă? Ah, te rog să mă ierți, tare uituc mai sunt… am uitat să menționez! Prietena mea obișnuiește să-ți scrie pe blogul acesta, nu este din neamul Alisei, dar am întâlnit-o pe-un drum al imaginației în urmă cu ceva vreme și, din când în când, mai facem câte-un schimb de gânduri. Acum câteva zile mi-a scris o scrisoare care m-a pus pe gânduri. Mi-a spus că din cauza unei probleme de sănătate publică este nevoită să stea mai multă vreme în casă, că a început să se plictisească de-a binelea și că mă roagă să-i dau câteva idei despre cum și-ar putea petrece timpul între patru pereți. Și apoi, că nu este vorba doar despre ea, că și tu și mulți alții ca voi, vă aflați în aceeași nefericită situație și că ideile mele v-ar putea fi de folos și că poate vor avea darul de a vă delecta și de a vă destinde puțin frunțile.

Nu că aș fi eu expert în treburi de-astea, dar mă descurc destul de binișor prin casă, mai ales atunci când Reginei de Cupă îi cam arde să dea o raită prin țară după nefericiți cărora să le găsească vreo pricină pentru a le tăia capul. Ei, tocmai în acele zile mă feresc să-i ies în cale și prefer să-mi caut de lucru în propria-mi căsuță. O mulțime de treburi mă așteaptă neterminate acasă și mai pot găsi și alte activități, numai bune de a fi duse repede la îndeplinire. Apoi, ce bucuros mai sunt să văd că toate îmi ies cum nu se poate mai bine!

Dar mă văd nevoit să recunosc… am și un aliat. „Iepurașul a scos un ceas din buzunarul vestei și l-a consultat, pentru ca apoi să-și iuțească pasul″ este descrierea pe care mi-a atribuit-o Lewis Carroll și datorită căreia am devenit și eu oarecum celebru. Și, da, este adevărat, imaginea mea ar fi una incomplet creionată în lipsa aliatului meu, un ceas cu totul și cu totul special. Să nu-și imagineze cineva că îl purtam la mine doar pentru a afla timpul! Acest ceas mă ajută în cele mai nesperate privințe, și apoi, să nu uităm faptul că Timpul din Țara Minunilor nici nu mai are cap. A avut grijă să i-l scurteze și lui cineva…

Sursă foto: pixabay.com

Totuși, nu vreau să incomodez cu un preambul mult prea stufos și mă grăbesc să propun cele câteva idei, numai bune de pus în practică atunci când ne petrecem timpul prin casă. Le vom analiza pe rând, metodic, pe categorii de activități cu care să ne ocupăm timpul, cu mențiunea că, într-adevăr, ceasul meu năzdrăvan mă însoțește permanent în realizarea lor. Să nu-ți faci griji în privința ceasului, deoarece poți găsi și tu unul la fel de îndemânatic, fie el smartwatch, clasic sau unul hibrid. Indiferent de tipul pe care-l preferi, te asigur că micul dispozitiv te poate ajuta în multe privințe, precum ai să vezi în cele ce urmează.

Ceasul meu are un aspect clasic, chiar unul antichizat, fiind un ceas de buzunar, dar funcțiile sale sunt similare unui tip căruia pe la voi i se spune smartwatch. Poate că ai auzit de multe ori spunându-se că nu se merită cheltuiala cu un smartwatch, fiind o risipă de bani, dar tind să cred că cei care spun asta habar nu au de ce este capabil un ceas inteligent. Acesta presupune multe mari avantaje și te vei convinge și tu cât de similar este ceasului meu.

Dacă e să mă întrebi pe mine la ce-mi folosește ceasul, firește că cea dintâi utilitate la care mă gândesc ține de domeniul firii mele cam uituce. Nu de puține ori mi se întâmplă să-mi uit pe undeva lucrurile. Poate că îți amintești și tu despre cum mi-am rătăcit evantaiul și o pereche de mănuși în povestea Alisei și cât de multe neajunsuri a putut cauza o astfel de neglijență. Ei bine, ceasul mă ajută să-mi găsesc lucrurile pierdute tot la fel cum un smartwatch te poate ajuta și pe tine să-ți găsești telefonul, cheile sau vreun dispozitiv. Majoritatea acestor ceasuri dispun de funcția „Find Phone″. Îți poți conecta telefonul mobil sau orice alt dispozitiv cu ceasul și le vei putea apela prin intermediul lui ori de câte ori dorești. Pe scurt: ți-ai pierdut telefonul? Apasă doar câteva butoane de pe ceas și-l vei localiza în câteva secunde, făcându-l să sune.

Prin urmare, greu lucru ar fi să vorbesc acum despre multitudinea de beneficii pe care mi le poate aduce ceasul meu iscusit. Voi face referire strict la activitățile pe care le desfășor acasă și le voi aminti grupate pe categorii cărora le voi spune ritualuri. Pentru mine, #TimpulPetrecutAcasă poate însemna nu doar realizarea unor treburi casnice, dar având răgazul necesar, și oportunitatea de a–mi dedica mai mult timp mie personal. Caut să-l valorific la maxim, îndeplinind veritabile ritualuri, menite să mă relaxeze, să mă inspire, să mă delecteze și să-mi mențină un tonus sănătos, atât fizic, cât și psihic și intelectual. Unde ai mai văzut un iepuraș apatic și încet?! Dacă ai văzut, ei bine, nu sunt eu acela!

Cum mă redescopăr în această perioadă – Ritual de frumusețe

Indiferent ce-mi cuprinde agenda zilnică, totul începe cu alarma matinală a ceasului meu isteț. Mai strâmb eu din năsuc în câte-o dimineață auzindu-l cum insistă cu țignalul de trezire, dar nu zăbovesc mult prin plăpumi, fiindcă vorba bătrânească bine zice când zice că cine pornește de dimineață departe ajunge. Drept este și că n-avem cum ajunge prea departe stând toată ziulica acasă, dar nici nu ne este dat să rămânem prea în urmă cu treaba. Agitație cu treburile casnice, slalom cu șmotru prin încăperi, activități gospodărești sau artă culinară, toate își vor găsi leacul în cel mai scurt timp atunci când ne zoresc hărnicia și îndemânarea. Martor îmi stă tot ceasul, care îmi va cronometra fiecare mișcare în parte.

Însă nu despre hărnicia șmotrului sau îndemânarea într-ale casei vreau eu să-ți dau idei aici, că oricum asemenea treburi se vor cere a fi duse la capăt fără să stai mult pe gânduri la ele. În plus, pentru mine, timpul petrecut acasă nu înseamnă doar asta, ci este și un răgaz acordat mie personal, un respiro de relaxare, și mai cu seamă aș vorbi despre ritualul meu imbatabil de frumusețe care, pe scurt, constă în:

– odihnă – cele șapte-opt ore de somn pe noapte trebuie respectate;

– îngrijire – igiena riguroasă și hidratarea corespunzătoare sunt esențiale. Încearcă să bei mai multă apă, să te hrănești sănătos cu fructe și legume proaspete și nu uita că atât tenul cât și corpul tău au nevoie de hidratare, iar aplicarea unor creme adecvate pielii și a unor măști naturale pot aduce un plus de sănătate în acest sens. Masează-ți scalpul pentru a avea un păr cât mai frumos. Masarea stimulează circulația sângelui la rădăcina firelor care vor crește mai repede și mai puternice. Dacă ai probleme cu căderea părului, vei observa că masajul te poate ajuta mult.

Cum te poate ajuta ceasul în acest sens? Păi, pe lângă faptul că îți poate arăta ora fiecărei activități, evident, varianta inteligentă îți poate monitoriza programul de somn, nivelul de hidratare și îți va putea oferi o evidență riguroasă a rutinei zilnice, ajutându-te să te organizezi mai eficient, prin simple notificări de calendar.

2              Cum îmi găsesc colțul de inspirație acasă – Ritual de relaxare intelectuală

Poți scăpa de plictiseală prin nenumărate activități, iar ideile pe care ți le propun sunt:

2.1 Citești: pe lângă varianta cărților obișnuite, poți apela și la cărțile în format electronic, iar sursele on-line ale acestora sunt din ce în ce mai numeroase. De exemplu, Biblioteca virtuală Humanitas (humanitas.ro/humanitas/colectii/biblioteca-virtuala) îți poate oferi lectura gratuită a mai multor titluri, atât clasice, cât și de actualitate. Sau poate dorești o sursă și mai generoasă? National Emergency Library (Biblioteca Națională de Urgență) îți stă la dispoziție cu o colecție de cărți impresionantă care susține predarea la distanță, activitățile de cercetare și stimularea intelectuală, chiar și atunci când universitățile, școlile, centrele de instruire și bibliotecile sunt închise. Accesează link-ul de alături – archive.org/details/nationalemergencylibrary – și te vei putea convinge. Nu uita de ora de lectură și setează-ți telefonul să-ți amintească de ea, iar dacă preferi să-ți relaxezi privirea, ia în calcul un audiobook. Tot telefonul te poate ajuta și în acest sens. Setează doar volumul sonorului care îți place și lasă-te în voia lecturii audio.

2.2 Asculți melodiile preferate, știri, interviuri, emisiuni, radio sau, de ce nu, iei la rând piesele teatrului radiofonic de pe YouTube. On-line sau descărcând un podcast, poți face acest lucru chiar cu ajutorul ceasului, care îți poate oferi o variantă bună de a le asculta atunci când te relaxezi, dar și când te preocupi cu alte treburi prin casă. De te pricepi puțin și la engleză, dă o accesare unor link-uri cu povești audio precum cel de alături: stories.audible.com/discovery.

2.3 Urmezi cursuri online 100% gratis pe oxfordhomestudy.com /free-online-courses-with-certificates sau înscrie-te la lecțiile gratuite oferite de Atelierul Digital Google: learndigital.withgoogle.com/atelieruldigital/courses. De exemplu, ajungi să stăpânești noțiunile de bază ale marketingului digital datorită unui curs acreditat de Interactive Advertising Bureau. Poți explora 26 de module, create de experți Google, cu exerciții practice și exemple din lumea reală. Ce poate face ceasul în sensul acesta? Îți poate ține evidența cursurilor pentru care ai optat, atunci când agenda îți devine destul de încărcată.

3              Cum îmi mențin sănătatea corpului – Ritual de tonifiere

3.1 Program de fitness

Putem să ne menținem pozitivi și prin sport. Nu poți ajunge la sală sau în parc și trebuie să te mulțumești cu puțină mișcarea în casă? Nicio problemă. Un program matinal de 20-30 de minute de mișcare zilnic înseamnă tonifiere și sănătate, iar eu îți sugerez următorul ritual:

  1. Te îmbraci în echipamentul adecvat – „Probabil această idee ți se va părea banală, însă vei rămâne surprins despre cât de mult cântărește să porți pantofii de sport și să îți pui mănușile de fitness chiar și atunci când te antrenezi acasă. Purtând un echipament adecvat, creierul tău va intra mai ușor în starea activă de care ai nevoie, iar buna dispoziție chiar și în fața a 30 de minute de exerciții fizice pe care le ai de executat se va instala negreșit. Nu uita să tragi aproape și un izopren, care te va feri de eventualele vânătăi care ar putea apărea la contactul genunchilor sau coatelor cu parchetul.″ (etopsport.ro)
  2. Exerciții de încălzire, iar aici își propun programul de 10 minute de pe gymsport.ro/10-minute-de-exercitii-pentru-incalzire/
  3. Apoi poți apela la tot felul de aparate și articole sportive (bandă de alergare, bicicletă fitness, stepper, gantere, diverse aparate fitness multifuncționale, etc.), dar se poate și fără, iar numeroase materiale video on-line îți pot oferi exemple de exerciții de orice nivel.

3.2 Ritual yoga

Și te mai provoc și cu un ritual yoga, iar în cazul acesta îți recomand să-ți setezi ceasul să-ți amintească de ora la care îți propui să participi la un curs digital de yoga. O mulțime de studiouri de yoga oferă acum cursuri în direct, astfel încât să poți în continuare să practici în compania profesorului tău preferat – muzica calmă – savasana, cea mai eficientă și la îndemână postura din yoga, care permite corpului și minții să se relaxeze. Această tehnică, precum și altele vor ajuta la eliminarea tensiunilor acumulate la nivel muscular și organic și îi vor permite minții să genereze energie vindecătoare.

Cât despre surse de inspirație pentru ritualul de yoga, poți accesa pagina de YouTube Denis Dochioiu sau înscrie-te la unul din numeroasele cursuri disponibile pe internet. Tastează doar „cursuri yoga online″ pe Google și vezi ce poți descoperi.

Că este vorba despre antrenamentul zilnic de fitness sau ritualul de yoga, ceasul tău te va sprijini în multe sensuri: îți monitorizează pașii, numărul de calorii arse prin mișcare și ritmul cardiac; analizează nivelul de hidratare / oxigen al corpului. În plus, un smartwatch funcționează ca un veritabil program de monitorizare a activității fizice, iar pentru că își spuneam despre vizionarea unor materiale video pe YouTube, trebuie să știi că poți face asta direct de pe ceasul tău inteligent. Poate că nu la aceeași calitate de imagine cu cea a telefonului mobil sau a altui dispozitiv, însă este întotdeauna și asta o variantă rapidă la îndemână.

Despre ceasuri

Nu te-am convins în privința utilității ceasului în rutina zilnică de acasă? Atunci aruncă o privire peste nenumăratele modele de ceasuri de pe WatchShop, expertul tău în ceasuri originale. Ceasuri damă, ceasuri bărbați, ceasuri speciale, accesorii de ceasuri și multe altele asemenea te vor inspira să-ți găsești varianta care ți se va potrivi mănușă, iar în privința utilității ceasului ales, îl vei putea folosi după cum ți-o fi placul și vrerea. Cred că nici tu nu prea știi la câte ai putea să te aștepți de la un ceas, dar poți să mă crezi pe cuvânt, că pe lângă faptul că va putea completa perfect ținutele tale, te va dumiri mereu cam cum stă treaba cu timpul, iar lista întrebuințărilor sale poate continua surprinzător de mult.

Atenție însă că orice aliat trebuie prețuit la adevărata sa valoare! Trebuie să îi acorzi și tu atenția care i se cuvine, iar întreținerea și curățarea ceasului joacă un rol însemnat în acest sens. De pildă, curățarea oricărui model este importantă deoarece îi poate crește cu mult durata de viață și îi menține aspectul deosebit mai multă vreme. Tot WatchShop te poate ajuta și în acest sens, oferind servicii de întreținere, iar la orice comandă peste 300 de lei, vei primi cadou un dezinfectant recomandat de OMS.

Un gând de final

Nu știu ce-ar mai fi de spus, dar cred că ți-ai putut forma o părere despre faptul că ne putem bucura și de timpul petrecut în casă. Singura condiție este aceea să ne folosim puțin imaginația pentru a dibui câteva îndeletniciri frumoase, ba chiar să ne bucurăm de oportunitatea de a le îndeplini pe cele cărora le-am tot atârnat eticheta unor veșnice amânări. Cu siguranță că ai amânat și tu unele lucruri și îți ziceai că vei găsi cândva timpul necesar și pentru ele.

Numai că, vezi tu, la voi timpul nu este precum în Țara Minunilor. Nu este un fel de licoare inepuizabilă pe care să o păstrezi în clondirul de preț al vieții, turnând puțin câte puțin acolo unde s-ar zice că este bine sau este necesar. În fond, nici nu știi de cât anume dispui și nici nu poți aprecia într-un mod judicios cum și cât ar trebui folosit. Cred că dacă cineva ar cunoaște asemenea detalii, ar deține, de fapt, cheia la tot ce ne definește întreaga existență. Și totuși, un lucru este cert. Ca într-o ironie a sorții, tocmai în acele perioade când suntem siliți să coborâm din caruselul existenței duse pe repede înainte într-o ilustră societate, ajungem să ne facem ordine în gânduri, să apreciem mai mult simplitatea lucrurilor și să înțelegem mai bine ca oricând valoarea timpului.

Cât despre mine, îmi închei scrisoarea de astăzi prin a-ți transmite că, din partea mea, te voi asculta prietene, cu dragă inimă, ori de câte ori sufletul îți va cere răspunsuri pe care nu-ți va fi lesne să le afli. Dă-mi doar de știre pe calea imaginației și poate că, împreună, vom ajunge să găsim soluții potrivite și vom ticlui și câteva noi motive cărora să le zâmbim copilărește. Nu te necăji atunci când viața îți aduce și greutăți, pentru că tare drept mai zice versul eminescian „Ce e val, ca valul trece.″

Acest articol participă la competiția Spring SuperBlog 2020, Proba 14. #TimpulPetrecutAcasă

Sursă foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s