Tehnica spiralei ruseşti

This slideshow requires JavaScript.

Într-o postare anterioară, am prezentat un colier realizat cu ajutorul unei tehnici simple, dar care mi-a adus reacţii foarte plăcute din partea celor dragi. Este vorba despre tehnica spiralei ruseşti şi, într-adevăr, rezultatele acesteia sunt foarte frumoase. De data aceasta, vă voi prezenta un model nou, dar însoţit şi de câteva indicaţii privind realizarea acestuia.

Rezultatul ţesăturii spiralelor ruseşti este pe cât de uşor, pe atât de deosebit. O spirală rusească reprezintă o ţesătură tubulară din mărgele, cu ajutorul căreia se pot obţine tipuri variate de cordoane elastice cu aspect de spirală (de aici şi denumirea acestora). Spiralele ruseşti se realizează destul de repede, fiind o alegere ideală pentru începători :) Undeva, pe un blog, cineva spunea că realizarea unui colier în spirală este posibilă într-o singură seară. În ceea ce mă priveşte, neavând destulă experienţă, aş putea spune că mi-au trebuit cam 4-5 ore pentru un colier simplu.

În general, cele mai simple variante se realizează prin alternarea a trei sau patru seturi de mărgele în culori sau mărimi diferite. Eu am utilizat mărgele de nisip în două dimensiuni (2 şi 3 mm) de culori contrastante. Se porneşte de la un inel format din alternarea a 9 mărgele (2 mici, 1 mare, 2 mici, 1 mare, 2 mici, 1 mare). După ce se iau mărgelele pe fir, în ordinea indicată, se revine cu acul prin prima mărgea mică introdusă, pentru obţinerea inelului. Apoi, pentru al doilea rând, se ia 1 mărgea mare şi două mici şi acul se trece prin a 4-a mărgea (mărgeaua mică ce succede prima mărgea mare). Se repetă pasul, trecând acul prin a 7-a mărgea (mărgeaua mică ce succede a doua mărgea mare). Se iau încă trei mărgele (una mare şi două mici) şi se trece prin prima mărgea mică a rândului 2. Se iau alte trei mărgele şi se trece acul prin mărgeaua mică ce succede următoarea mărgea mare. Se continuă astfel până când se obţine lungimea dorită a lucrării. În speranţa că m-am făcut, cât de cât, înţeleasă, vă doresc mult spor şi obţinerea unor bijuterii cât mai interesante!

3 thoughts on “Tehnica spiralei ruseşti

  1. M-ai făcut curioasă. Am niste mărgeluțe de nisip abandonate printr-un sertar. O sa încerc si eu să văd cum mă descurc. Un tutorial reușit!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s